06:00 – 14:00

Mandag til fredag

Brødrene Berg

Gnr 14 Bnr 399, 8063 Værøy

Dagligvare

Her kommer en oversikt over hvilke dagligvarebutikker som selger produktene våre.

Eksklusiv kvalitet

Å være ute på de rike fiskefeltene i Nord-Norge har vært en beskjeftigelse familien Berg har drevet i flere generasjoner. Utviklingen av nye fangstmetoder og teknologi har alltid blitt adoptert av familiebedriften. Dette gjør at bedriften sitter med lang erfaring og moderne fartøyer. Målet har alltid vært å levere topp kvalitetsfisk til videreforedling. På slutten av 70-tallet vurderte Bergfamilien muligheten for å kunne produsere og videreforedle fisken selv.

Brødrene Berg AS ble stiftet i 1980. Siden har bedriften levert kvalitetsprodukter ut i Europa. Lofoten Exclusive ble etablert november 2009, og er et selskap hvor Brødrene Berg er eier, har oversikt og kontroll på hele verdikjeden. Dette gir deg som forbruker trygghet på at vi kan garantere for kvaliteten på våre produkter helt fram til restauranten.

Brødrene Berg eier i dag tre fiskefartøy og har under sesong ca. 40 ansatte. I tillegg eier Brødrene Berg fiskemottaket som utfører tørke- og foredlingsprosessen.

Filét av tørrfisk er et rent naturprodukt, rik på proteiner, og uten tilsetningsstoffer. I tørket tilstand inneholder den ca. 70 prosent proteiner.

Foredlingen som gjøres på Værøy er dyktig håndtverk. Mange generasjoners erfaring ligger til grunn for fortsatt utvikling og verdiskapning av denne råvaren. Vårt anvendelige produkt kan benyttes både til selskapsmenyer, tapas, sushi, snacks og mange andre smakfulle retter.

Tørrfiskfilet og Lutefisk

Den nord atlantiske torsken (Gadus morrhua) holder til i det kalde og rene polarhavet. Denne torsken kommer hver vinter ned til kysten av Norge for å gyte (reproduksjon).

Den har da vandret lange avstander, og fisken er da av den beste kvalitet. Torsken får da navnet ”skrei” som betyr vandrer.

I tidsrommet Februar-April kommer den til Nord Norske havområder (Lofoten), og det er i noen få uker i dette tidsrommet det er mulig å produsere ”tørrfisken”, råvaren som benyttes til våre produkter. I dette tidsrommet har Lofoten klimatiske forhold som gjør at naturtørking av stor fisk uten noen form for tilsetning er mulig.

Skreien blir fanget og behandlet på den mest skånsomme måten. Den blir blodtappet, hodekapp, renset og vasket før den blir hengt ut på hjeller (stativer) til tørking og modning. Tørkeprosessen varer i 3-4 mnd , og det er sol, vind og regn som er ingrediensene i tørkeprosessen. Gjennom denne prosessen utvikles det en moden og fyldig smak som vil være lett gjenkjennelig.

I juni blir fisken tatt ned fra hjellene, og lagret på en spesiell måte til modningsprosessen er ferdig. Hver eneste fisk blir da vurdert og klassifisert av en spesialist, og det er den ypperste kvalitet som blir benyttet til våre produkter. Vårt rå produkt Tørrfisken laget av Skrei har tradisjoner og en historie som kan dokumenteres 1000 år tilbake i tid. Produksjonsmetoden i 2010 er den samme som den var i år 1000

Fileten

Fileten ligger i vann over en lengre tidsrom etter en spesielt utviklet oppskrift. Dette for å bevare den gode og fyldige smak, og samtidig kunne oppnå den perfekte konsistens.

For å beskrive smaken må vi gå tilbake i tid; hva skjedde sist vinter, da skreien hang på hjell til tørk? Kom kastevinden ofte? Var den salt? Regnet det? var det sol i et hele tatt? Tørrfisk er deilig blanding av skrei og uvær. Tørrfisk er ekstraktet av nordnorsk natur.

Tørrfisk er eksklusiv vare, på linje med trøfler og gåselever, like stedbunden som Champagne og like avhengig av Lofotene som en Vega Sicilia er av jordsmonnet i Ribera del Duero