06:00 – 14:00

Mandag til fredag

Brødrene Berg

Gnr 14 Bnr 399, 8063 Værøy
MS Jarle Berg

Rederiet Jarle Bergs Sønner AS

Jarle Bergs Sønner AS er et rederi som driver fiske på hvit- og pelagisk fisk, og holder til på Værøy i Lofoten.

Historien til rederiet starter helt tilbake til ca år 1900 da Analius Aleksandersen (født 21.10.1882) flyttet fra Vestvågøy til Værøy, og startet sitt virke som fisker. Analius tok familienavnet Berg, stiftet familie og fikk fem barn. Blant disse var sønnen Johan.

Brattegg

Johan Berg (1909 – 1979) ble født inn i fiskeriene som mange andre i dette samfunnet. Han startet med å kjøpe seg en sjark en gang på 30-tallet, og i 1938 oppgraderte han til den 40 fot store båten Brattegg. Med denne drev han line-, garn- og notfiske.

Yrkesfiskerne var en ulykkesutsatt gruppe, og i september 1948 holdt det på å gå riktig ille for Johan og resten av mannskapet om bord på Brattegg da en engelsk tråler kolliderte med dem og kappet hekken tvert av. Skuta forliste, men heldigvis ble mannskapet om bord plukket opp og berget av engelskmennene. Johan ville naturligvis varsle de hjemme om ulykken over radioen, men den engelske kapteinen var redd for at tråleren ville bli innkalt til Norge og satt i arrest, og dermed få hele lasten ødelagt. Johan ble derfor nektet å bruke radioen, og måtte med øvrig mannskapet pent finne seg i å bli med til Hull i England, uten at de fikk varslet sine kjære om at de var i god behold. Først da den engelske tråleren kom til havn i Hull, fikk Johan endelig gitt beskjed om at de var i live. Det hadde da gått en drøy uke siden forliset, og gleden var naturlig nok stor hjemme på Værøy da nyheten kom. To uker etter forliset var alle hjemme igjen.

Brattegg før den ble rent i senk av en engelsk tråler på Røstbanken.
Brattegg før den ble rent i senk av en engelsk tråler på Røstbanken.

Flere båter

Med Brattegg på havets bunn, leide Johan båten Nystart vinteren etter. En ny båt var allerede under bygging, og i 1949 ble nye Brattegg på 46 fot hentet til Værøy. Det var i denne båten Johans sønner, Einar og Jarle, startet som fiskere.

Brattegg var i drift til 1967, da familien Berg gikk til anskaffelse av den 57 fot store Hamnasund. I 1974 ble dette fartøyet solgt, og det ble nok en gang investert i ny båt. Berg Senior på 67 fot kom til Værøy i 1974. Dette var en stor og moderne båt på den tiden, og nyanskaffelsen åpnet for helt nye muligheter. Effektiviteten økte betraktelig, og de teknologiske hjelpemidlene om bord gjorde at bruket ble større, og åpnet videre for nye fangstfelt lenger ut i havet. Sønnene Einar og Jarle stod for driften av Berg Senior. Einar var skipper, og Jarle var sjefen på dekk. I 1985 ble Berg Senior den første båten fra Værøy som brukte garn til å fiske blåkveite.

Etter hvert som sønnene til Jarle og Einar vokste til, så de mulighetene for å skaffe familien enda en båt. I 1987 kjøpte de båten Baasgrunn på 75 fot. Båtene ble delt mellom Jarle og Einar. Jarle drev «Baasgrunn», mens Einar fortsatte å drive «Berg Senior».

Brattegg med storkast på 30.000 kilo sommeren 1959.
Brattegg med storkast på 30.000 kilo sommeren 1959.
Seifiske ombord på Nystart en gang på 60-tallet.
Seifiske ombord på Nystart en gang på 60-tallet.
De nybakte eierne av MS Berg Senior fotografert i styrhuset. Einar (til venstre), Jarle og Johan Berg.
De nybakte eierne av MS Berg Senior fotografert i styrhuset. Einar (til venstre), Jarle og Johan Berg.

Jarle Bergs Sønner

I god familietradisjon har Jarle Berg videreført sine kunnskaper og erfaringer innen fiskeri til sine sønner, Børre Berg og Trond Berg. Jarle ga tidlig ansvar og muligheter videre til neste generasjon. Børre som skipper, og med Trond som sjef på dekk.

I 2003 investerte Børre og Trond i nybygget MS Johan Berg (senere forlenget i 2009). Et høyteknologisk fiskefartøy rigget for å ivareta kvaliteten på fisken. Fartøyet ble oppkalt etter deres bestefaren som startet rederiet. Etter hvert som rederiet utviklet seg videre, og det ble etablert et konsern, ble rederinavnet endret til Jarle Bergs Sønner.

Etter at Børre og Trond overtok eierskap og drift av rederiet, har investeringen av MS Johan Berg og andre fartøy med gode kvoterettigheter vist seg svært viktige for å sikre råstoff og ytterliggere vekst. I dag er familiebedriften vokst til å bli et konsern med flere fartøy samt et nytt stort produksjonsanlegg på Værøy for konsernets produksjon av tørrfisk og lutefisk.

Rederiet har i dag to fartøy i drift, MS Johan Berg og MS Sennholmen. I tillegg har rederiet investert i nytt fartøy, MS Jarle Berg, som ferdigstilles sommeren 2024.

MS Jarle Berg
MS Jarle Berg
MS Johan Berg
MS Johan Berg
MS Sennholmen
MS Sennholmen
Jarle Berg
Jarle Berg
Jarle Bergs Sønner
Børre og Trond
Børre og Trond

Kontaktinformasjon

Trond Berg
Daglig leder / reder

Tlf: (+47) 922 28 835
E-post: trond@brodreneberg.no

Børre Berg
Skipper / reder

Tlf: (+47) 482 49 620
E-post: borre@brodreneberg.no

Aleksander Windstad
Finansdirektør

Tlf: (+47) 952 72 016
E-post: aleksander@brodreneberg.no